söndag 28 november 2010

Minnen från Blå Byrån på turné 1 Ett gott skratt förlänger livet!

Jag skriver 1 för jag har flera riktigt goda minnen så detta får bli ett inlägg i flera avsnitt, eller episoder, eller kapitel eller hur man skulle kunna beskriva det.
Jag tror det är 2005 då vi just fått ett stipendium från makarna Lundgrens stiftelse på hela 8.000 kronor för att kunna producera ytterligare en föreställning. Det inte makarna Lundgren vet att vi vid en lunch sitter på Spåntorgets pizzeria och med inspiration från någonstans eller kanske med anledning av just detta torg så under lunchen skapar vi nästa föreställning. Att det gick så bra och att vi var såå kreativa berodde förståss på själva namnet på torget att det hette just Spåntoret!!

Vi bokade in oss på Smögens havsbad för att nu bara vila, njuta och kanske också finslipa lite på denna nya produktion. Kanske lite finslip även av oss då vi också bokade in diverse spabehandlingar och ansiktsslip m.m.
Vi tog Smögenexpressen från Göteborgs central . Vid torget i Kungshamn är det en äldre man som stiger på.
- Vart ska du någe ställe? Ska du te Hunnebo frågar mannen busschafören då han kliver upp på ett trappsteg.
- Nä je ska te Smögen sa busschafören.
- Je tro je tar och följer me! sa mannen och klev upp och satte sig tillrätta snett bakom oss.
Vi klev av vid samma hållplats som mannen och såg att det var ca två timmar tills vi kunde checka in på Havsbadet.
Vi går mot den enda öppna restaurangen (det var inte säsong nu) en pizzeria som låg vid ett lite torg och vi hade inte suttit där länge då också den äldre mannen kom in.
- Har du någe drickbart ? sa han till mannen bakom disken som då tog upp en pilsner och ett glas och gick bort till den äldre med flaskan , glaset och dagens Bohuslänningen och vi förstod att detta var en trogen gäst och det var inte första gången han var där.
Det var bara vi tre på restaurangen och vårt bagage väcker förståss lite uppmärksamhet då vi drar en byrå på kärra och har med gitarr, ukelele i sällskap.
- Vart ska i ? frågade den äldre efter en stund.
- Vi ska till Smögens havsbad sa Lise-Lotte
Utan att han frågat hade vi snart berättat om vårt stipendium och om vad vi hade i bagaget och att vi nu skulle "löga" oss få massage och dessutom vara kreativa under några dagar här på havsbadet.
- "Maggage" sa den den äldre, va ska det tjäna te,.... i gamle käringer!
- Något förvånade och häpna sa vi väl att så gamla var vi då inte.......
- Inte det;  i är allt e krann över 40 sa mannen svepte sin pilsner öppnade Bohuslänningen och började läsa om väder och vind och aktuella händelser i Sotenäs.
- Vad säger man då, nu var ju det verkligen sant, vi var allt en hel del över 40......
I det samma kom kocken fram med vår beställda mat så vi slapp svara på det.

Men ett gott skratt har det givit många gånger detta möte med den äldre Kungshamnsbon!

.......jag kan också berätta att efter en urdrucken pilsner så började mannen sjunga visor , Lise-Lotte tog upp sin gitarr, pizzabagaren klev fram framför disken och där satt vi nu vi fyra lite till åren komna sjungades bohuslänska gamla fina visor och snart var det dags att checka in. Vi sa hej och gick mot havsbadet och lögade oss, fick massage och var kreativa och då vi for hem mot Göteborg var vi sa vi : Ett gott skratt förlänger livet, ha ha!!

lördag 20 november 2010

tisdag 16 november 2010

kaffetåren det bästa är av alla jordliga drycker

  • Kaffet i uterummet till äggfrukosten på lördagsmorgon.
  • Kaffet när L-L och jag plockat upp all rekvisita , sjungit upp, stämt instrument...i den lilla blommiga koppen med skorpan till.
  • Kaffet när datorn är påslagen, lampan är tänd och de första mailen ska läsas och man planerar dagen, eller kaffet när Johan var på jobbet tidigt och en tog é krann kaffe ihop.
  • 11-kaffet hos Asta med hembakat.
  • Kaffet på fiket när man gott en hel lördag på stan och kassarna är fulla med inköpta mysiga grejer.
  • Kaffet med färska frallor som Elsa bjöd på i det uppvärmda uterummet när hon kom hem!! Det är det bästa med kaffet!

lördag 13 november 2010

Tiden kan var kort eller lång beroende på var man befinner sig......

- Ska vi redan åka hem, vi har ju just kommit, säger L-L när vi stänger bildörren utanför Stadshotellet i Åmål! Blå Byrån har varit på turné och upplevt, levt och haft det livat i dagarna tre.....

Vi startar tidigt onsdag morgon
i L-L:s bil, packar den full med byrå, instrument och andra ting som kan behövas. Det har snöat under gårdagen och natten i vänerlandsskapen men i Göteborg är det barmark.
Trallandes och fnissandes på flickors vis drar vi norr ut. Vi möter snön vid Stenungsund och vid Ljungkile är det drivor av snö och helt vitt på granar och tallar. På motorvägen är det packad is och vi kör i 60km/tim och bilen studsar som om vi körde på ett kullager. Det gäller verkligen att parera och hålla bilen i ett stadigt grepp. Första föreställningen gör vi på LillDagas förskola i Uddevalla, det var kul och mormor var glad.

Träff med Maggan och lunch på före detta Paddingtons, där den nya ägaren ( som är kärnan i stans nya innegäng) la ner sin själ i maten, som han själv sa. Tyvärr var det inte en helt god själ för magknip fick både L-L och jag. När jag frågade efter sodavattnet så såg han förvirrad ut och började smaka på det ena och det andra vattnet i kannor som stod på disken och tittde på mig med bekymrad min tills han förstod att jag menade kolsyrat vatten.....ha ha. Länge lunchar vi, vi har ej träffats på ett långt tag och det finns mycket gapflabb att ta igen!

Vi drar vidare i snöyra och på rätt ok vägar når vi Åmål och checkar in på Stadshotellet i två enkelerum.
Här är gudagott att vara och Åmål är i sin vackraste vinterskrud och snön lyser vit på taken och solen gnistrar i parken och glittrar i den hoppande Åmålsån. Vila och mat och vinglas fyllda till bredden avslutar dagen.


Arla morgon möter vi Dalslands bästa bibliotekarie och far sedan ut på två förskolor!! Jippi hurra det är en fantastik trevlig publik i Åmål!

Dags för sopplunch med trubader, PackmoppeGöran. Göran Samuelsson framträder och det serveras soppa på Kulturhuset för full salong. Han berör oss till skratt och stora tårar med sina tänkvärda och underhållande texter, dessutom är han Värmlänning och det gör inte saken sämre. Mer rekreation och vi sitter på trummisen Dan Magnusson helt ljuvliga och Dalslands vackraste café i snöglittret med utsikt över spegelblankt vatten och vi för sällskap av P-Göran vilket blir ett varmt möte som vi bär med oss.
Kvällen avrundas med trevlig middag på XO med arrangören och lyckliga kryper vi ner under täcket i enkelrummet. Livet kan te sig olika, men ibland är det flow och man känner en TACKSAMHET till livet.

Morgon dag tre nu till förskola söder ut och och behovet av mat men sedan också kaffe gör att vi på nytt slår oss ner hos Dan på Strandcafét, en lisa för kroppen och själen och nybakad mjuk pepparkaka men regnet strilar nu ner för de vackra fönstren och det är snart barmark i Åmål. Vi lägger huvudet på kudden och drar in Åmålskänslan i lungorna och lite såsiga åker vi till bibblan för en sista föreställning. Tusen tack Åmål och Annika och alla på Biblioteket, in i bil och färd mot Göteborg.

Göran Samuelsson blir vår följeslagare och till hans musik och texter reser vi trygga hem. Då vi svänger in på L-L:s gata....
- Åh vad länge vi har varit borta,  det känns som evigheter säger L-L när vi rundar Focus.....och vi reflekterar över känslan fyra timmar tidigare - Att tiden kan var kort eller lång beroende på var man befinner sig......

torsdag 4 november 2010

Nattliga funderingar

Demokrati är en styrelseform där du säger vad du tycker och gör som du blir tillsagd.