söndag 17 april 2011

Dagen med stora G, Guldhedens Bibliotek, GöteborgsOperan och Gala

Dagen börjar på den lilla scenen och flyttar sen vidare till större och tillsist allra störst. Blå Byrån spelar den sista föreställningen på en dryg veckas turné, den 13:de på ett av Göteborgs finaste Bibliotek Guldhedens!!


I ett trivsamt och vackert funkishus som renoverades sparsamt för några år sedan och möblerades väl för tiden både då och nu. Jag känner hur viktigt detta bibliotek är som social träffpunkt i området. Väl framme sitter barnbibliotekaren och har Berättartimme med barn från 7 år uppe i det fina barnens rum och vi går in i det vackra  ljusa rum där vi ska spela. Vita väggar , ljusgrått plastgolv i rutor och stora glasfönster från golv till tak på kortväggen som ger det stora ljusinsläppet. Där tar vi plats plockar upp vårt och plockar in mattor stolar bänkar i klart gult grönt och rött och välkomnar in 20 barn 1-3 år med deras föräldrar och mormor eller farfar till vår scen. Vi spelar upp Halli hallå vad står på ?och alla är glada och vi lyckliga som barn efter vår turné.

Jag är inbjuden till GöteborgsOperan och till föreställningen Min mamma är en drake Musikteaterverk för barn i en akt av Thomas Lindahl och Irena Kraus. Vi väntar alla med spänning utan för "Lilla scenen" i det vackra Operahuset som ligger kant i kant med med älven och gästhamnen med full aktivitet så här en solig vårlördag. utan ytterkläder och skor får vi komma in i en trång smal hiss som tar oss till tredje våningen i Åkes hus. Vi bjuds in till en scen där ljusdesign och scenografi är bedårande vacker. Vi befinner oss i  förort där Åke bor, höghusens lägenheter är som spännande luckor för livet som råder. Bakom skira motivtyger, genomlysta skymtar man orkestern som på ett sätt som gör att de hela tiden blir närvarande och kommer dessutom ut som olika karaktärer under föreställningens gång.

Det handlar om Åke och Åkes stressade mamma som en dag förvandlas till en drake. Då får lille Åke ta hand om sin bortkomna mamma istället för tvärtom, den dagen blir ett äventyr: i djurparken, hos doktorn, hos mormor och slutligen hemma. Dagen därpå är mamma som vanligt igen, men hon bestämmer sig för att ta ledigt från jobbet för att vara med Åke. Härliga karaktärer kommer in på scenen och Anders Wängdahl som djurparksvakt lockar till många skratt och de vuxna hade nästan ändå roligare än barnen!

M möter mig och vi tar en promenad hem till Majorna genom staden som är fylld av lördagshandlande Göteborgare som nu väntande på spårvagnar eller skyndsamt tar sig till sina parkerade bilar med händer fulla kassar med vårkläder,skor och lördagsmaten. Hem för middag med dottern och dags för nästa scen. Göteborgs konserthus och Folk och världsmusikGalan.  Ett fullsatt Konserthus som kommit för att njuta av se och lyssna till tio vinnare och nio fantastiska musikakter under en otrolig galakväll.
New Tango Orquestas var först ut och la ribban högt för kvällen, de är bara så himla bra!!


 Musik och prisutdelning varvades och jag blev ända gladast för ett nyinrättat pris- framtidspriset.
Rötter och mångfald, musik och dans bidrar till en bättre framtid, att barn och unga får ett rikare liv, vidgar sina vyer och förstår andra. Framtidspriset ges till en produktion, grupp eller artist som förenar konstnärlig kvalitet, kommunikation, tradition och förnyelse riktad till barn och unga.
När de läste upp motiveringen så tänkte jag direkt på Susanne Lind, fiolspelman från Lerdala i Västergötland som fick priset för en lång rad fantastiska folkmusikproduktioner för barn, det bästa valet under kvällen!!

Nu skulle kvällen kunna fortsätta på Parken där vi var inbjudna till Efterfesten men nu fick det räcka med scener, dessutom börjar ju Parken inte på Stora G.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar