söndag 3 april 2011

"Bära ljus i säng" eller trandansen vid Hornborgarsjön!

Så for vi från Skövde nöjda av vistelse i trivsamt sällskap och fyllda av shopping, Olle Skagerfors, ena sidan av Torgny Lindgren, mat o dryck och sång och spel, nu mot Trandansen.
Väl framme efter små stopp på kyrkoruiner och naturrum körde vi in bilen pakerade vid Hornborgasjön med nosen mot de dansande tranorna som skränande övade landning och start, nedstuckna huvuden i vasskanten, upp och ner med huvuden som om de kastade boll med varann och fint spatserande med raka smala ben sprättande fram och åter, tillsammans men också helt för vid sidan om för sig själv...men dansande...? Nä inte såg vi någon dans!! - Men när dansar de och varför och hur ? Frågorna haglar....... och jag googlar på trandans.............

"Trandansen utföres antingen av den ena eller båda makarna i ett par eller i mindre grupper av ungfåglar eller vårrastande tranflockar. Utförandet är mycket varierat och improviserat. Dansen börjar ofta med en serie bugande rörelser. Fågeln höjer och sänker hastigt framkroppen, antingen på stället eller under hastig gång. Detta kombineras med att den snurrar runt och gör luftsprång, hela tiden med utbredda vingar. Ibland tar den grästuvor eller annan gripbart och kastar upp det i luften. Ofta avslutas dansen med att paret gemensamt tar en kortare flykt, särskilt om endast en av makarna har deltagit i dansen."
http://webbkameror.se/djurkameror/hornborgasjon/hornborgasjon_2_640.php
Ja ha tänker jag det var det, som jag såg...... som var dansen!
Ni vet väl att det är dansen som bidrager till parbildningen och att den har en parsammanhållande funktion.Vid omkring fyra års ålder räknar man med att tranan kan genomföra häckning och dessförinnan skall således hanen och honan i paret ha träffats, lärt känna varandra och bland annat genom dansen ha knutits samman.

Den 3 mars var där 3 tranor
och nu den 3 april är det över 14 000!
Vid Hornborgasjöns sydvästra ände ligger Trandansen. Här har man skådat trandans sedan början av 50-talet. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje vår - från både när och fjärran – för att se tranorna bära ljus i säng. ...
Alltså komma med våren till den kalla Norden.
Det är riktigt grått disigt och de duggar av regn från grå tunga skyar men tranerna dansar så VÅREN är här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar