tisdag 28 juni 2011

En midsommardag, en vacker sommardag, en enda dag!

Om det var en enda dag som skulle finnas i ett liv så skulle den kunna vara som årets midsommardag. En vacker dag fylld av välbehag och sann ömhet för den vackra svenska natur i inlandet av västergötlands skogar, dalar och sjöar (sagt av en Bohusläning som älskar havet, kala rosa klipphällar, vågsvall och vind i håret eller bleke och simtag som bryter vattenytan med små ljudlösa rörelser)

Insikten om att livet kan stanna mitt i en dag och vara som ett helt liv får mig att känna stor tacksamhet för att jag får finnas och finnas till.

Efter 13 grader hård vind och regn från väst så vaknar jag upp tll en stilla morgon 09.38 .....aha sovmorgon? Frukost och kaffe på trappan med utsikt över Klarsjön vid Sjögården.
grusväg och grusväg
Promenad och promenad, grusvägar slingrande upp och ner i dalar med hagar blommande dikesrenar med klöver och timotej, fjärilar och fjärilar och gula hattar på årets första kantareller.
Fjärilar och fjärilar

Ankor och höner

Djupar in i skogen och slingrigare väg. Där bor någon...... någon i Abborhult........någon i Stenshult...... och någon i Svedjetorpet. Det är stilla, en bil kör ut från en gårdsplan med en äldre man vid sidan av förarsätet...den kör 75 meter och in vid nästa infart till samma gårdsplan... Den gamle skulle väl se sig om en dag som denna. I trädgårdarna vid gårdshusen går en ljudlös robotgräsklippare fram och tillbaka och vänder och svänger. Kort blir gräset och roboten skär av det gröna fint som snus.

Det är mitt på dagen, solen står rakt ovanför och och bildar lustiga skuggor. Vänder hemåt, svalkas med dagens "sprits" rensar två kilo kanareller, solar vid husväggen och njuter av att vi är är med i livet. Spel och stämsång och mera "sprits" och livet lever.

Kjol och knätofs
Gårdagen då tänker ni, hur var aftonen? Fint, likt traditionen. Lahall med knätofs och kaffehalv till det hembakta kakor och lotterier, bollkastning chokladhjul och sång och glam till nubbevisorna!
Och så lotterier, dessa lotterier, ingen broderad duk eller qviltad grytvante i år.... men den största vinsten...... En midsommardag, en vacker dag, en enda dag och livet lever!

lördag 4 juni 2011

Lyckliga danska barn på Danska filminstitutet och studio FILM X...

Vi reste till Köpenhamn med nätverken, 46 personer som arbetar med kultur för barn och unga i Göteborg. Vi besökte Danskt Arkitekturcenter, Statens Museum för konst, Arken samt och jag tror för många, var det den största behållningen...Det Danska filminstitutet och studio FILM X

FILM-X är Filmhusets interaktiva filmstudio för barn och ungdomar. Här möter de filmens magi och får på några timmar vara med om en engagerande och pedagogisk process från idé till färdig film.
Alla som besöker FILM-X får göra en film med filmhusets filmteam. Barnen är framför eller bakom kameran, vid klippborden eller lägger på ljud eller redigerar. Alla moment som ingår vid filmskapande är de med om under dessa timmar. 

Innan besöket i studion har de arbetat med manus, dialoger och förberett roller och gestaltning. De har räknat på tiden för varje tagning och kommer väl förberedda.
På FILM X kan de också göra animerad film med enkla medel med bilder och pappersfigurer och mycket mer. När filmen är klar kan de gå till Biografen och direkt se sin film. Lokalerna är inte stora men innehåller flera studios och och arbetsplatser för klipp och ljudeffekter. Allt hyperaktuellt med senaste teknik. 
EN av medresenärerna frågar vad detta har kostat och jag tycker mig höra 80 miljoner...jag är inte förvånad jag är bara imponerad av allt... efteråt då jag talar med Jacob S. Breuning ansvarig för Skolbio och film i skolan så får jag reda på att jag hört helt fel, det kostade BARA 8 miljoner!! Otroligt men sant. Väl valda pengar som man satsat på barn och unga i Danmark.
Med skolan i biografen är Skolbio där underhållning möter utbildning. Ambitionen är att ge skolan mycket bättre villkor för att använda film som klassrum och kvalificerade film i utbildningen.

"Utan bilder, är det omöjligt att tänka " sa Aristoteles, 384-322 f.Kr. Då visste han de våra unga säger och visar idag och vilken stor betydelse bilden har och då också den rörliga bilden.
Med skolan i biografen  är ett samarbete mellan den danska filminstitutet, centrum för pedagogiska resurser, filmdistributörer, biografer och kommuner i Danmark.
Som elev i Danmark kan man se brett utbud av kvalitetsfilm från hela världen i sin lokala biograf. För alla filmer är läromedel, som kan laddas ner gratis här DFI: s webbplats
Jag får också höra att Skolbio i Köpenhamn alltid har samarbetat med Sverige och sett Sverige som ett föregångsland och sneglat på Skolbio i Sverige för nya idéer och utveckling av verksamheten......hmm

Vi går vidare vårt besök är över, det kommer en mellanstadieklass nu.. förväntansfulla står de på rad utanför och när vi gått ut släpps de in... Jag dröjer mig kvar sneglar på dem genom fönstret och ser Lyckliga danska barn.... till biografen kommer då en förskolegrupp...... lika lyckliga...
de ska Med skolan i biografen  - tänk till Göteborg!