"Granen står så grön och grann i stugan" går texten på den välbekanta julvisan. Hur gör man då för att lyckas med granen? Ja men i år gjorde vi precis efter alla konstens regler och utan att på något sätt överdriva så skulle den om jag bara ruskade lite på inte ha ett enda barr kvar!
- Vi köpte granen i år av den trevligaste granförsäljaren i Majorna! Han kommer med sina två stora ardennerston och fin släde till Majorna varje år från Jonseredstrakten , inte med alla granarna förståss de kommer med lastbil farande direkt från skogen.......tror jag.
-Han högg upp en ny snittyta tog bort bark så att den skulle få möjlighet att suga in färskt majornavatten från julgransfoten på Slottsskogsgatan
-Den ska vänja sig vid värmen!! Därför stängde vi av element i uterummet så där var ca plus 12 grader och där fick den stå i vatten ca 4 timmar innan vi tog in den i stugvärmen.
-Den största orsaken till att granen barrar är att man missar med vattnet. Det räcker att man missar med en timme så är det nästan kört, säger Peter Hilton, Sveriges Radio Västs trädgårdsexpert.
Vi hade bara ca 15 minuter från ny snittyta till granfot med vatten.
Husmorsknep finns det förstås, och många är de som lagt en sockerbit i julgransfoten. Men också sirap och snaps finns de dem som testar. Frågan är om det är någon idé? I år hoppade vi det, är det därför.....???
I morse när vi vaknade var den dessutom på väg ur sin fot vilket resulterade i att vi fick ta bort de fyra nedersta grenarna för att på det sättet bättre förankra den och säkra den, många barr föll under den aktiviteten. Så vad återstår nu.....
.....några taniga grangrenar upptill och lite fjös på mitten och en lång grenlös stam men kulor, bockar, tomtar stjärnor och änglar i mängd så får den väl vara kvar då ett par dar till........
- Jag har hört att folk har haft dem in i mars till och med, säger Peter Hilton.
Vi kör med plastgran sedan några år tillbaka. Mycket skönt.
SvaraRadera