fredag 22 april 2011

när julen varar än till påska och sommaren kommer inom kort

Vår, vår ljuvliga vår äntligen är du här. Men fort, fort skyndar du förbi för sen kommer sommaren som jag längtar till och snart är den omsprungen och sen är det höst som strax övergår i vinter.

Men varför kommer påsken så sent i år? Jag känner mig snuvad på den långa våren som brukar börja med påsken som har Kristi Himmelsfärd och Valborg och Pingst på sig innan det blir sommar.
Men allt har sina formler. Påskdagen skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen...... Enligt matematikern Carl Friedrich Gauss som tagit fram formeln för hur vi räknar ut när påsken ska infalla är tidigaste datum för påskdagen den 22 mars, och sista möjliga datum den 25 april. Senast påskdagen inföll 22 mars var 1818, och nästa gång blir 2285. Senast påskdagen inföll 25 april var 1943, och nästa gång blir 2038. Jo men jag vet igentligen allt det där, åren går helt enkelt! Men just nu är det LÅÅÅÅNGfredag och med Matteuspassionen och frukost i uterummet ska jag försöka stanna tiden lite och tänka att efter denna våren kommer ju en ny VÅR.




söndag 17 april 2011

Dagen med stora G, Guldhedens Bibliotek, GöteborgsOperan och Gala

Dagen börjar på den lilla scenen och flyttar sen vidare till större och tillsist allra störst. Blå Byrån spelar den sista föreställningen på en dryg veckas turné, den 13:de på ett av Göteborgs finaste Bibliotek Guldhedens!!


I ett trivsamt och vackert funkishus som renoverades sparsamt för några år sedan och möblerades väl för tiden både då och nu. Jag känner hur viktigt detta bibliotek är som social träffpunkt i området. Väl framme sitter barnbibliotekaren och har Berättartimme med barn från 7 år uppe i det fina barnens rum och vi går in i det vackra  ljusa rum där vi ska spela. Vita väggar , ljusgrått plastgolv i rutor och stora glasfönster från golv till tak på kortväggen som ger det stora ljusinsläppet. Där tar vi plats plockar upp vårt och plockar in mattor stolar bänkar i klart gult grönt och rött och välkomnar in 20 barn 1-3 år med deras föräldrar och mormor eller farfar till vår scen. Vi spelar upp Halli hallå vad står på ?och alla är glada och vi lyckliga som barn efter vår turné.

Jag är inbjuden till GöteborgsOperan och till föreställningen Min mamma är en drake Musikteaterverk för barn i en akt av Thomas Lindahl och Irena Kraus. Vi väntar alla med spänning utan för "Lilla scenen" i det vackra Operahuset som ligger kant i kant med med älven och gästhamnen med full aktivitet så här en solig vårlördag. utan ytterkläder och skor får vi komma in i en trång smal hiss som tar oss till tredje våningen i Åkes hus. Vi bjuds in till en scen där ljusdesign och scenografi är bedårande vacker. Vi befinner oss i  förort där Åke bor, höghusens lägenheter är som spännande luckor för livet som råder. Bakom skira motivtyger, genomlysta skymtar man orkestern som på ett sätt som gör att de hela tiden blir närvarande och kommer dessutom ut som olika karaktärer under föreställningens gång.

Det handlar om Åke och Åkes stressade mamma som en dag förvandlas till en drake. Då får lille Åke ta hand om sin bortkomna mamma istället för tvärtom, den dagen blir ett äventyr: i djurparken, hos doktorn, hos mormor och slutligen hemma. Dagen därpå är mamma som vanligt igen, men hon bestämmer sig för att ta ledigt från jobbet för att vara med Åke. Härliga karaktärer kommer in på scenen och Anders Wängdahl som djurparksvakt lockar till många skratt och de vuxna hade nästan ändå roligare än barnen!

M möter mig och vi tar en promenad hem till Majorna genom staden som är fylld av lördagshandlande Göteborgare som nu väntande på spårvagnar eller skyndsamt tar sig till sina parkerade bilar med händer fulla kassar med vårkläder,skor och lördagsmaten. Hem för middag med dottern och dags för nästa scen. Göteborgs konserthus och Folk och världsmusikGalan.  Ett fullsatt Konserthus som kommit för att njuta av se och lyssna till tio vinnare och nio fantastiska musikakter under en otrolig galakväll.
New Tango Orquestas var först ut och la ribban högt för kvällen, de är bara så himla bra!!


 Musik och prisutdelning varvades och jag blev ända gladast för ett nyinrättat pris- framtidspriset.
Rötter och mångfald, musik och dans bidrar till en bättre framtid, att barn och unga får ett rikare liv, vidgar sina vyer och förstår andra. Framtidspriset ges till en produktion, grupp eller artist som förenar konstnärlig kvalitet, kommunikation, tradition och förnyelse riktad till barn och unga.
När de läste upp motiveringen så tänkte jag direkt på Susanne Lind, fiolspelman från Lerdala i Västergötland som fick priset för en lång rad fantastiska folkmusikproduktioner för barn, det bästa valet under kvällen!!

Nu skulle kvällen kunna fortsätta på Parken där vi var inbjudna till Efterfesten men nu fick det räcka med scener, dessutom börjar ju Parken inte på Stora G.











torsdag 14 april 2011

POETISK FRISÖR

Ja när man är lite ledig under de ljusa timmarna på dygnet som jag varit under denna vecka så ser man saker som man inte sett tidigare..............jag tar upp kameran ur handväskan och tar denna bild!!

Vad gör denna frisören medan han klipper? Deklamerar poesi?  klipper han poetiska frisyrer? Eller klipper han endast poeter? Kanske måste man betala med en dikt eller så får man en dikt vid betalning.............Ingen aning men småleende går jag förbi.

Nu undrar ni var, var ??..............Stadsdelen heter såklart Majorna.

Eftersom att Majorna är ett ställe som saknar motstycke nån annanstans så är det knappast någon som höjer på ögonbrynet när man ser detta, Majorna min älskade stadsdel.

söndag 3 april 2011

"Bära ljus i säng" eller trandansen vid Hornborgarsjön!

Så for vi från Skövde nöjda av vistelse i trivsamt sällskap och fyllda av shopping, Olle Skagerfors, ena sidan av Torgny Lindgren, mat o dryck och sång och spel, nu mot Trandansen.
Väl framme efter små stopp på kyrkoruiner och naturrum körde vi in bilen pakerade vid Hornborgasjön med nosen mot de dansande tranorna som skränande övade landning och start, nedstuckna huvuden i vasskanten, upp och ner med huvuden som om de kastade boll med varann och fint spatserande med raka smala ben sprättande fram och åter, tillsammans men också helt för vid sidan om för sig själv...men dansande...? Nä inte såg vi någon dans!! - Men när dansar de och varför och hur ? Frågorna haglar....... och jag googlar på trandans.............

"Trandansen utföres antingen av den ena eller båda makarna i ett par eller i mindre grupper av ungfåglar eller vårrastande tranflockar. Utförandet är mycket varierat och improviserat. Dansen börjar ofta med en serie bugande rörelser. Fågeln höjer och sänker hastigt framkroppen, antingen på stället eller under hastig gång. Detta kombineras med att den snurrar runt och gör luftsprång, hela tiden med utbredda vingar. Ibland tar den grästuvor eller annan gripbart och kastar upp det i luften. Ofta avslutas dansen med att paret gemensamt tar en kortare flykt, särskilt om endast en av makarna har deltagit i dansen."
http://webbkameror.se/djurkameror/hornborgasjon/hornborgasjon_2_640.php
Ja ha tänker jag det var det, som jag såg...... som var dansen!
Ni vet väl att det är dansen som bidrager till parbildningen och att den har en parsammanhållande funktion.Vid omkring fyra års ålder räknar man med att tranan kan genomföra häckning och dessförinnan skall således hanen och honan i paret ha träffats, lärt känna varandra och bland annat genom dansen ha knutits samman.

Den 3 mars var där 3 tranor
och nu den 3 april är det över 14 000!
Vid Hornborgasjöns sydvästra ände ligger Trandansen. Här har man skådat trandans sedan början av 50-talet. Till Trandansen kommer nu runt 150 000 besökare varje vår - från både när och fjärran – för att se tranorna bära ljus i säng. ...
Alltså komma med våren till den kalla Norden.
Det är riktigt grått disigt och de duggar av regn från grå tunga skyar men tranerna dansar så VÅREN är här!