Vårkänslor är ett begrepp som används för flera uppsättningar av fysiska och psykiska symptom i samband med att våren kommer.
Kroppen får mer energi större vitalitet och mer lust helt enkelt. Jag blir glad för ingenting.
Att både son och dotter kommer hem och hänger i TV-soffan i fredagskväll, att vi ser en koltrast i skogskanten, att kranarna i Skandiahamnen står i full prakt i vårsolen, vilandes en lördagsmorgon, att tvätta fönster eller vårrusta cykeln....att vakna med ljuset!
Att talgoxen låter tvitt tvitt tvitt i trädets högsta topp. Nog har den också vårkänslor?
Men hur är det nu med koltrasten? Den är ju liksom av vissa blommande örter ett tecken på att våren har kommit. I Västsverige är det kanske just sädesärlan som är ett typiskt exempel på ett sådant vårtecken. Men jag har under morgonpromenader under helgen stött på en stor mängd koltrastar och därför undrar jag...lite över koltrasten, flyttfåglar och vårkänslor?
Man uppskattar att cirka 90 procent av Sveriges fågelpopulation flyttar till mildare klimatzoner utanför Sverige. Det innebär att cirka 450 miljoner fåglar lämnar Sverige varje år. En del arter flyttar bara till södra delarna av Sverige och det kan till och med vara så att en art som häckar i södra Sverige flyttar till Mellaneuropa medan samma art som häckar i norra Sverige övervintrar i södra Sverige. Vart tar koltrasten vägen?
ser ni den mitt i bild..... eller ser ni bra ölburken i förgrunden? |
Jag läser i dagens GP: Koltrasten som jag mött i helgen har troligtvis varit i Storbrittaninen eller på Irland, han flyttade i augusti och kom tillbaka just nu. Han sjunger först lite svagt men ju mer vår det blir börjar de fulltoniga stroferna ljuda. Hanen revisrsång är drillande toner kombinerat med melodiska strofer och ett "påhäng" Ibland imiterar han andra fåglar så som mes, spillkråka eller grönfink. Det sägs att han även imiterar människan. Den individuella uppbyggnaden och längden på stroferna varierar starkt. En strof kan innehålla mellan 5 och 29 olika delar, med pauser på mellan ett fåtal hundradelars och några tiondelars sekunder, vilka avgränsar strofdelarna från varandra, ganska fascinerande faktiskt....jag stannar till under i cypress Japandalen i Botaniska...hmm lyssnar....
Koltrasten tillhör de arter som tidigt börjar sjunga om morgonen. Kort före soluppgången börjar den sin vidsträckt hörbara sång. När andra arter stämmer upp sin sång minskar koltrasten sin. Under den intensiva tiden i maj och juni sjunger den ofta även på sena eftermiddagen och kvällen, ibland ända tills det är fullständigt mörkt.
Den melodiska sången, som koltrasthanarna framför högljutt, anses som särskilt vacker.Koltrasten är välkänd i svenska miljöer och 1962 blev den i en omröstning i Dagens Nyheter utsedd till Sveriges nationalfågel av läsarna
Koltrasten är tack vare sin närhet till människor allmänt bekant. Hanen känns igen på sin kolsvarta kropp, gula näbb och gula ögonring. I Sverige trodde man förr att om man såg en koltrast på vintern betydde det väderomslag. Det engelska trivialnamnet för koltrast är "blackbird" vilket bland annat är titeln på en låt av The Beatles och namnet på flera flygplan, se exempelvis Blackbird. Koltrasten förekommer också i flera poetiska verk....inte konstigt att jag ser koltrasten på min promenad och att han intresserar mig. Lyssna på The Beateles här:
http://www.youtube.com/watch?v=UaSMROk-D-A
Jag läser vidare om koltrasten och koltrastens läten och inser att det är mer omfattande än så här....vilken insikt!
Här kan du föresten gå in och se var och när folk(fågelskådare) sett dagens fågel...... http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?artid=604&filter=alla&sortering=senaste
De första tropikflyttarna, som lövsångare, anländer i slutet av april och en bit in i maj kommer näktergal, gök och svalor. Bland de sista fåglararterna att anlända till Sverige är rosenfink, kärrsångare och bivråk. När dessa sista flyttfåglar anländer i början av juni har vissa tidiga arter redan börjat flytta tillbaka till sina vinterkvarter.....tänk vad märkligt spännande och härligt fantastiskt allt är.....Är det vårkänslor?