måndag 15 augusti 2011

Jag besöker äntligen HC Andersenmuseet i Odense

Jag besöker äntligen HC-Andersens museum i Odense idag, på vår resa genom Skåne och Danmark, något jag tänkt på att göra under många år. Sagan står mig väldigt nära och HC Andersens sagor har
jag läst både som barn och vuxen.


Minns mycket väl att jag fick Snödrottningen som bilderbok en julafton, jag var kanske 8-9 år för jag minns att jag läste den själv och skrämdes men också fascinerades av bilderna och kunde inte låta bli att läsa den om och om igen...undrar om jag har den kvar?

Självklart också Stor-Klas och Lill-Klas, Den fula ankungen, Prinsessan på ärten, Näktergalen, Den lilla sjöjungfrun, Den ståndaktige tennsoldaten,  men det är kanske främst genom en kär vän som brukar gestalta HC själv och berätta om hans historia, som jag de senaste åren verkligen velat besöka museet.
Min käre vän Björn de Verdier, den bäste HC Andersen som jag har träffat.
Det var som romanförfattare, inte sagoberättare, som H C Andersen började sin litterära bana. Han skrev dessutom reseskildringar, dramatik, lyrik. Jag förundras över det jag läser om honom och hans liv i de tror jag ca 60-tal text och bildmontrarna.

Ju mer jag går runt på museet så ser jag honom som pojken som fullbordade det mest imponerande levnadsloppet. Uppvuxen i djupaste fattigdom i Odense och med ett tungt släktarv att bära på – farfadern var sinnessjuk och modern på sin ålderdom förfallen och alkoholiserad – ändå lyckades han sega sig upp till positionen av världsförfattare. Han föddes 2 april 1805 i Odense och levde tills han blev 70 år och dog den 2 augusti 1875 i Köpenhamn, han blev ju mest känd för sin bok - eventyr, forteller for börn.

Redan under hans levnad översattes dessa till fler än 10 språk, och därefter till mer än 150. Andersen skrev över 200 sagor, 1 000 dikter, 6 romaner och 50 skådespel. Förundrad går jag runt i biblioteket och ser alla dessa utgåvor.
Här är en.....



Men han var också otrolig på att klippa ut figurer ur papper, vilket han gjorde som förströelse och för underhållning inför vänner och gäster som han umgicks med om aftonen........ja ha , jag försöker se det framför mig...HC sittandes med en jättejärnsax och stora händer och fötter i storlek 47..och runt bordet sitter man och ser på hur han klipper fram den en och andra udda figuren...hmm lördagsnöje javisst!

Trots flera stora förälskelser blev han ogift, en var till sångerskan Jenny Lind. Det sägs att han skrev Näktergalen till minne av henne och det var därför hon kallades den svenska näktergalen. Men hon tackade nej till hans frieri och lyckades göra det fint på en gemensam fest, som de båda var på flera år efter hans förfrågan om giftemål...han måste ha undrat?!



Men fint var de,t och intressant var det. och gla är jag. för att jag äntligen kom till HC Andersens hus i Odense!

Jag hade hoppats kunna besöka Fyrtöjet ett kulturhus för barn och unga som Odense byggt upp inspirerat på HC Andersens sagor men just idag hade höstsäsongen börjat och det var endast öppet tis-tors för skolor och på helgerna för familjer. ....Men vad gör då en
barnkulturkonsulent från Göteborg? ................
Jag hänger utanför entrén tills jag skymtar en rar liten man som just tänker tända sin pipa innanför dörrarna, han ser mig och undrar varför jag står där och öppnar dörren och släpper in mig med en frågande uppsyn och jag försöker förklara att jag jobbar i Göteborg som................ och då går dörren igen och vi hamnar inlåsta i utrymmet mellan entrén och ingången till Fyrtöjet, hoppsan. Han knackar hårt på ingångsdörren och till sist öppnas den av en kvinna som är lika frågande som den rara mannen....men nu är jag ju inne!! Hurra!
Jag hälsar och vi talas vid lite och sedan får vi en kort rundvandring i det mycket inspirerande huset som döljer en hel värld av i år Den lille havsfruen. Allt är idag tyst, här är inga barn, rummen är upplysta med dagsljus i stället för spännande mörker och kläder och smink som barnen ikläds i då de besöker hänger fint på rad i väntan på att de ska komma och vara med i äventyret. Ett äventyr där där det i hög grad handlar om längtan, och att befinna sig i sina drömmars plats, där under havet med havsdjur, sjunkna skepp och allt som väcker lust till lek allt ledsagat med ljus och ljud. Men jag tackar för att jag fick komma in och den lille rare mannen står leende utanför och suger på sin nystoppade pipa då vi går ut genom den stängda entren.

fredag 12 augusti 2011

att skilja agnarna från vetet...

Vandrar utmed åkrar med böjande sädesfält på vackra Österlen. Funderar över, sådd, skörd, ax och halm och att skilja agnarna från vetet...vad betyder det?


Men hallå, hur är det igentligen att vara spannmålsbonde!!?? Vete, råg, rågvete, korn och havre. Vilket utsäde ska man välja, hur planerar man växtföljden, hur hanterar man problemet med skadegörare?
-Vilka är skadegörarna? Jag går in på jordbruksverkets hemsida......
*Vete är det spannmål som odlas mest i Sverige...hmmm ok
*Råg används i första hand till framställning av rågmjöl som bland annat går till knäckebrödsindustrin.
*Rågvete är framtaget för att ha bra egenskaper som djurfoder.
*Vårkorn är den vanligaste spannmålsgrödan ............ja men hur var det nu, var det inte vete?
*Havre odlas främst till foder för nötkreatur och hästar.
Ja ja jag läser vidare...
"De vanligaste växtföljdssjukdomarna i vete är snömögel, vetets bladfläcksjuka, rotdödare, stråknäckare, vetemygga och fusariumsvampar som till exempel groddfusarios och axfusarios," hmmm, verkar riktigt otäckt. Men här då.. Rätt växtföljd minskar risken för sjukdomar och insekter, det var ju ändå bra..
Tillbaka vid sädesfälten...en del har skördat, kanske det tidiga vetet. En del har lämnat halmen kvar på åkern och en del är renrakade från halm....varför är det så?
Olika säd? Olika sätt att skörda? Eller bara olika ?
Letar svar hos jordbruksverket.............nej inget om detta.
Ringer A som växt upp på litet jordbruk på varaslätten....
- Morfar körde skördetröskan bakom hästen...
-Sen gick vi bakom och samlade upp säden och band ihop i kärvar som sedan fick torka i ladan.
Sen kom en man och tröskade och skilde agnarna från vetet, kornen i en säck och det som blev över blev halm åt djuren...fast det var ju ett tag sen..... ja ha men jasså, ja men då förstår jag.
Härav kommer alltså talesättet "skilja agnarna från vetet".
Jag googlar om att skilja agnarna från vetet och får upp ungefär 85 300 resultat, men inte många som faktiskt handlar om bondens höstskörd.

måndag 1 augusti 2011

S - promenad en morgon vid Soten

Ja nu undrar väl ni, ni som möjligtvis läst om mina promenader i bokstavsordning som jag började med så hurtigt en vinterdag i januari.....ja på A och a och B och b och så skulle det blivt C men där tog det slut. Nu då S.  - Hur kan hon göra så tänker kanske någon som om möjligt sett fram emot C. ...
Det är en fantastisk morgon då vi vaknar i huset i Ödby vi Sotekanalens norra ände. vi tar oss på obekanta vägar och hittar en stig som leder oss förbi mycket vackra hus med så där fantastiska lägen som nästan inte finns. Kommer ner till Sotekanalen som ligger spegelblank .....stilla morgon och vi går vidare upp för en tallstig och vidare över nejden.

En obeskrivlig natur..höga enar och låga björkar, ljung och slån, kaprifol och blåbär om varannat och så ibland en slät klipphäll mitt i stigen.

Vidare går vi, fibbla, hundkex eller är det en loka? och så rödklöver. Trots att sommaren är snart i augusti lyser de där stolta i stigkanten.




 Och hallon massor av hallon....... Vi går vidare och vidare.....................

Vägen delar sig och vi väljer att hålla åt vänster och går vidare och vidare. Solen värmer och koltrasten sjunger högt i en tall som står helt allena ute på öppen mark. Men vad är det här ytterligare en stigdelning...
- Vi håller vänster vi ska väl försöka ta oss hemmåt till frukosten? säger M som nu lite oroligt undrar ....vart kommer vi på denna stig igentligen...?
 Men titta så var vi ju ute på stora vägen igen! Ja ha var det hit stigen ledde, va bra.
 Titta en ny stig! Kanske kan vi gena över berget?
 - Över stenbrottet menar du?

-Titta en gammal rostig motor med spindelnäst, massor av spindelnät!
 Men här går en klyfta med stora träd, hur ska vi ta oss över här nu då? Hur var det nu genvägar är.....
 Ja men fram kom vi och morgondopp blev det, hurra!!
Morgondoppad! Nu då nu blir det frukost och kaffe, mycket kaffe!